Sådan klarer du nemt din daglige rengøring i juletiden

Julen er hjerternes fest, hvor fridagene skal bruges sammen med familien. I fridagene omkring jul og nytår er hele familien samlet, det er en gammel tradition og den holder vi danskere godt fast i. Juletiden er også den tid på året, hvor vi bruger allermest tid i køkkenet, for der skal kræses med hjemmebag og andre lækkerier, når vi nu endelig har mulighed for at julehygge med vores nærmeste. 

 

Med mange mennesker i huset og masser af mad på fadene, bliver huset hurtigt lidt nusset og fedtet, så rengøring i juletiden kan ikke helt undgås. Læs med her og få rengøringsekspert Louise Grønhøjs allerbedste tips og tricks til hurtig, nem og effektiv rengøring i juletiden og lidt ekstra fifs, som kan gøre juledagene en smule nemmere - så kan du nyde julestemningen og julehyggen med familien endnu mere. 

 

Juletid betyder et bugnende køleskab og fyldte skuffer og skabe

Julen er ubetinget den højtid, hvor vi fylder vores køleskab, fryser, skuffer og skabe med allermest mad. Og i en skøn blanding af rå madvarer, tilberedte madvarer, madvarer på glas og i andre former for beholdere. Holder du juleaften for mange og er alle skabe fyldt op, kan du opbevare nogle af de varer, der ikke kræver køleskab, udenfor i carport, garage eller skur.  

 

Sørg for, at and, gås, flæskesteg og andet råt kød, står nederst i køleskabet, så der ikke kan dryppe råt kødsaft ned på de øvrige madvarer i køleskabet. Det kan nemlig give nogle slemme maveonder, som kan ødelægge den gode julestemning af. Når det rå kød skal i ovnen, kan du for en sikkerheds skyld, lige tørre køleskabshylderne over med en fugtig klud med et par sprøjt desinficerende rengøringsmiddel på. Så er du nemlig helt sikker på, at der ikke er bakterier og mikroorganismer tilbage i køleskabet, der eller ville kunne brede sig til de øvrige madvarer.

 

Fedt i køkkenet

Det kan slet ikke undgås, at julemaden kommer til at fedte dit køkken lidt til. Julen er for det meste lig med fed julemad, som smager skønt og hører sig julen og traditionerne til - men som fedter. Fedtpletter klares nemmest med en køkkenrens, som netop er fremstillet til brug i køkkenet, hvor der ofte skal fjernes fedtpletter, oliepletter og sod.

 

Hvis du vil gøre det ekstra nemt for dig selv i julen, så lav en opløsning med vand, som du putter på en sprayflaske. Så er du fri for balje eller spand og kan nemt lige spraye det område med sprayflaske, som trænger til at blive gjort ren. Så skal du bare tørre over med en ren og fugtig klud, så er fedtet væk på ingen tid.

 

Når du steger din julemad i ovnen, så hæld ikke det varme og overskydende fedt ud i køkkenvasken! Så kan du nemt få julefreden spoleret af en tilstoppet vask. For når det animalske fedt køler ned, så ender det i dine vandrør som en fast masse. Gem i stedet lidt af  overskydende fedt i køleskabet, det giver ekstra lækker smag til frikadellerne til julefrokosten. Resten kan du fryse i passende portioner og anvende når du har brug for lidt lækkert stegefedt.


Førstehjælp til din ovn efter juleaftens hårde arbejde

Din ovn er nok den, der lider mest i julen. Specielt juleaften, hvor den fyldes med flæskesteg, and eller gås - ja måske både og. Sprødt skind og sprøde, knasende flæskesvær er et must og det kan ikke undgås, at ovnen fedtes til og at en del af fedtet ender som fastbrændte rester i din ovn. Vil du klare ovnen i en håndevending, så den ikke lugter af julemad de næste mange gang du bruger den, så brug nogle få minutter på at gøre den ren, før den er helt kold. Brug en effektiv ovnrens, der klarer det hårde arbejde for dig i løbet af få minutter. Det er nemlig meget lettere af fjerne nyt fedt og fastbrændte madrester, end det er at fjerne gamle fastbrændte pletter.

 

Louise har lavet en video, hvor du kan se, hvor nemt det er, når du bruger en effektiv ovnrens til at gøre din ovn ren og pæn igen på ingen tid. Gider du ikke bruge din juleaften på at klarer ovnen, så gør du det bare en anden dag, men helst inden du skal bruge din ovn igen - i hvert fald hvis du vil gøre det nemt og hurtigt for dig selv. 

 

Badeværelse og toilet kommer på overarbejde i julen

Med mange mennesker i huset, der er hjemme hele dagen, bliver badeværelse og toilet brugt en del mere, end normalt. Det betyder selvfølgelig også, at det hurtigere bliver beskidt og lidt brug og nusset at se på. Des ses for det meste på håndvask og spejl og på brusekabine og toiletkumme, der kræver en kærlig hånd oftere, end man lige regner med. For at klare den effektive og hurtige rengøring på badeværelset, anbefaler Louise, at du bruger de hurtigtvirkende og effektive midler, der ikke kræver meget tid, før badeværelset igen er skinnende rent og flot. 


Glasrens og kalkrens er det, du har brug for til rengøring af badeværelset

Det kræver heldigvis ikke et helt arsenal af forskellige rengøringsmidler, at holde dit badeværelse i topform hen over juledagene. Også på badeværelset kan du med fordel bruge de effektive midler på sprayflaske, så du hurtigt og nemt får klaret rengøringen. Det er en stor fordel, hvis juledagene byder på gæstebesøg.

 

Med glasrens klarer du nemt de plettede spejle og glaslågerne i brusekabinen, ja alle glatte og blanke overflader klarer glasrensen nemt. Skabslåger, klinker, armaturer og sågar den udvendige toiletkumme klares hurtigt og nemt med et par spray med den effektive glasrens. Den klarer også husets spejle, hvis der er kommet et par fedtede fingre på dem. Selv de indvendige ruder kan klares nemt, hvis der er kommet lidt os på dem fra de hyggelige stearinlys, der er så kendetegnende for juletiden. 

 

Selvom juleferien er skøn, varer den sjældent mere end en god uges tid. Derfor er det slet ikke sikkert du får brug for at din kalkrens i juletiden. Det kommer helt og holdent an på, hvor meget kalk du har i vandet. Ofte er det på armaturerne, de første matte og trælse kalkpletter viser sig. Hvis ikke glasrensen kan klare ærterne for dig, så find kalkrensen og sprøjt lidt på armaturerne. Skyl efter med vand, når produktet er færdig med at bruse - og voila, så har du flotte og skinnende armaturer igen. 

 

Juletræet med sin pynt

Ingen jul uden et juletræ. Det er sådan en skøn skik, som alle generationer påskønner. Mange gemmer julepynten i mange år og har måske endda overtaget gammel pynt fra forældre og bedsteforældre. Det minder os på den bedste måde, om dem der ikke er her længere og vi kan dele anekdoter og minder med vores børn.

 

Er dit juletræ i potte med jord, har du ikke den store risiko for, at juletræet smider nålene, mens det står inde. Træet kan efterfølgende få en fin plads i haven og kan måske genbruges næste år, alt efter hvilken sort det er og hvor stort, det har vokset sig. Har du et helt almindeligt juletræ, der er afsavet og sat på juletræsfod, kan du nemt komme til at kæmpe lidt med de mange grannåle, der hurtigt breder sig til hele huset, når træet begynder at drysse. Her kan du have stor glæde af at have en effektiv håndstøvsuger med god sugekraft ved hånden. Den klarer også let småkage krummerne i sofaen og støvet i hjørner, der hurtigt samler sig med den megen trafik rundt i huset. Det er super tidsbesparende at brug en håndholdt støvsuger, som lige kan klare de småopgaver, der er nemme at få øje på. Det sparer dig nemt for en støvsugning af hele hytten - eller to. 

 

Ligegyldigt hvilket træ du har, bør du sætte det på et juletræstæppe. Tæppet fanger nemlig en stor del af de dryssende nåle, men det har faktisk også en helt anden fordel, frem for det bare gulv. Når vi lægger pakker under træet eller tager en rask omgang “nu er det jul igen” rundt om træet, kan der godt falde lidt pynt af det. Her tager tæppet godt fra, så risikoen for at det fine pynt går i stykker, når det rammer gulvet, er helt sikkert kraftigt nedsat. 


Giv dit juletræ gode vilkår med en Kodimagnyl 

Er du træt af de trælse nåle, der ligger alle vegne og sætter sig fast i tæpper og og sokker, så har du faktisk en fin og effektiv mulighed, ved at investere i en juletræsfod med vandbeholder. Når træet er afskåret får det ikke vand som vanligt fra rødderne, men du kan udsætte udtørringen ved at sætte træet i en vandbeholder. Der findes mange smarte juletræsfødder med vandbeholder på markedet.

 

Vil du gerne sørge for, at årets juletræ får de bedste vilkår i dit hjem, så giv det en kodimagnyl. Sidder du nu og tænker, at der må være drillenisser på spil, skal du vide, at vi skam er helt alvorlige og seriøse. Det virker rent faktisk - og det er der en veldokumenteret (men meget indviklet) grund til. Kodimagnyl indeholder nemlig det aktive middel salicylsyre, der ikke kun virker på mennesker, men også på planter og træer. Så knus du endelig en Kodimagnyl i vandet for at give dit juletræ de bedste betingelser og både dig selv og  din håndstøvsuger en velfortjent pause. 

 

Effektive midler til desinfektion og beskyttelse

Med mange mennesker i hjemmet og et overflod af madvarer, er der ofte brug for at få has på alle bakterier, vira og organismer, der kan sprede sygdom og dårligdom, som vi alle ønsker at undgå - specielt i vores juleferie. 

 

Her kan det være en super god idé at have en flaske overflade desinfektion ved hånden. Produktet desinficerer alle former for overflader, som for eksempel er

 

  • Bordplader
  • Håndvaske
  • Håndtag
  • Toiletter

 

Som nok er de mest udsatte steder hen over julen. Heller ikke her behøver du finde det store arsenal frem, for du sprayer simpelthen bare overfladedesinfektion på de overflader, du vil desinficere og tørrer efter med en klud. Det bliver ikke meget nemmere at sikre en bakteriefri juletid, så hver eneste dag kan nydes i fulde drag.

 

Det kan også - både for dine gæster og for dig og din familie - være en god gestus, at have en lille flaske hånddesinfektion, enten som gel eller på spray, stående på badeværelset og i entreen. Vælg en version der samtidig plejer den tørre vinterhud på hænderne - ellers risikerer du, at de bliver endnu tørrer, da hånddesinfektion indeholder store mængder sprit, der har en udtørrende effekt. Vil du gerne gøre dem lidt mindre sterile at se på, så bind en rød sløjfe om dem eller sæt en farvet roset på. Du kan også hælde hånddesinfektionen i en fin lille dispenser, der passer perfekt til dine øvrige farver og pynt derhjemme. 

 

Hænger lugten af julemaden fast i juletøjet og juledugen?

Ofte kan det føles som om man får lidt for mange minder om en skøn og velsmagende julemiddag fra de helt forkerte steder. Det kan nemlig være svært at vaske lugten ud af tekstiler og det er lugtene fra det stegte kød, der hænger ved. Selvom både and, gås og flæskesteg alle er en skøn spise, så er den vedhængende lugt mindre rar. Et super effektivt tip til at fjerne lugt fra dine tekstiler er, at lægge dem i blød i et et rengøringsmiddel med desinficerende effekt, der hedder desirens. Louise er super glad for produktet, fordi det simpelthen har virkelig mange anvendelsesmuligheder. Det er et ægte all round middel, der kan løse mange af hverdagens rengøringsopgaver - inklusive at fjerne dårlig lugt som madlugt og sved fra tøj og andre tekstiler. 

 

Det er helt sikkert en af den slags produkter, du sjældent støder på, men som bare gør livet så meget lettere for dig. Louise har lavet flere forskellige videoer om desirens, netop fordi du kan anvende det til så mange forskellige ting. Se med i denne video, som netop omhandler, hvordan og hvor let du slipper af med trælse lugte i dine tekstiler, som ikke bare lige lader sig fjerne i en almindelig tøjvask. Det er næsten som at vinde i lotto.

 

Hold et festligt nytår i rene og flotte omgivelser

Ved at følge ovenstående effektive og absolut tidsbesparende rengøringstips, behøver du ikke den store rengøring før den altid festlige nytårsaften. Det giver dig meget mere overskud til årets sidste dag, fordi du sandsynligvis kan klare rengøringen med en gang støvsugning og gulvvask i hele huset. Sæt din yndlingsmusik i ørerne og glæd dig over en smule let motion efter de afslappede juledage med masser af mad og godter. Har du inviteret gode venner til nytårsaften hos dig, så er du i hvert fald ikke udmattet efter rengøringen af dit hus - for det har du nemt og effektivt klaret løbende igennem juletiden. Så er der vist tid til både let og lækker mad og et glas champagne eller to, når I skåler nytåret ind. 

© Basic Clean - All Rights Reserved