Rengøring af bageplader og rengøring af ildfaste fade

Fastbrændt fedt, olie, sukker og madrester på vores ildfaste fade og bageplader - vi kender alle udfordringen med at få dem rene igen. Rengøringsekspert Louise Grønhøj har alle de gode tips til, hvordan du får rene bageplader og pletfri ildfaste fade - og oven i købet uden at bruge masser af knofedt og timevis af iblødsætning. Hvad er det, der brænder fast på fade og bageplader?

Når vi laver mad i ovnen, enten på bageplade eller i et ildfast fad eller et ovnfast fad, som det også kaldes, vil fedtstoffer og sukker fra maden brænde fast i overfladen. Du kender det måske fra en hjemmelavet lasagne med ost på toppen eller en gang lækre flødekartofler, hvor fadet er blevet fyldt en smule for meget. Det samme gør sig gældende, hvis du steger fjerkræ som kylling eller and i ovnen. Hvis fedtet fra fuglen rammer bagepladen, så brænder det fast. 

 

Desuden lugter ovnen af det fastbrændte fedt på bagepladen, hver gang du tænder den. Det gør sig faktisk gældende for alle former for organisk fedt. Har du sidst stegt and, kan du risikere, at din brunsviger kommer til at smage eller lugte af and. Ikke lige den mest lækre kombination. 

 

Det samme problem får du med dine ildfaste fade, hvis de fastbrændte pletter og aflejringer ikke fjernes. Sidder der også en lille smule organisk materiale tilbage på fadet, er der risiko for at dem der spiser din mad, kan blive syge, for de små madrester vil udvikle bakterier, der kan give dig alt fra roskildesyge til noget langt værre.

 

Din ovn kan også risikere at kommet til at ose i varierende grad, hvis der er fastbrændte rester på din bageplade. Det betyder både, at hver gang du åbner lågen, kommer der røg i køkkenet og sandsynligvis også medfølgende lugt, af en eller flere madvarer, alt efter hvor lang tid de fastbrændte pletter har fået lov at sidde. Jo længere tid de bliver ignoreret, des mere brænder de sig fast og dermed sværere at fjerne. 

 

Rengøring af bageplader - så let holder du dine bageplader rene og flotte

En ny og flot ovn holder sig ikke ren af sig selv. Har du en pýrolyseovn eller en såkaldt selvrensende ovn, kan den klare en del af arbejdet for dig, men sjældent det hele. Hvis du gerne vil holde dine bageplader og bradepander rene og flotte på den nemme måde, så tag dine forholdsregler, når du anvender dem. Du kan forebygge fastbrændt fedt og madrester ved at

 

 1. Beskytte bagepladerne med folie eller bagepapir
 2. Lade være med at smøre dine bageplader med fedtstof eller olie
 3. Undgå at bage eller stege direkte på bagepladen
 4. Tørre bagepladen af med en fugtig klud, hver gang du har brugt den

 

Ved at følge ovenstående 4 punkter, kan du undgå de værste pletter og plamager. Samtidig er det værd at vide, at jo længere der går, mellem din rengøring af bageplader, des mere fast sidder pletterne. Derfor er det smartest at gøre dine bageplader rene med jævne mellemrum eller så snart der sidder pletter af fastbrændt fedt og madrester på dem. 

 

Vælger du at rengøre bagepladen, så snart der har dannet sig fastbrændt skidt på den, så kan du sandsynligvis nøjes med at anvende enten håndopvask eller køkkenrens til opgaven. Begge typer rengøringsmiddel er fedtopløsende og klarer nemt hverdagsopgaverne i dit køkken. Du kan med fordel anvende en skuresvamp eller en shine up klods, hvis der skal skrubbes lidt for at få alle pletter fjernet. Det er ikke en rengøringsopgave, der tager af masse af din tid. Det er det faktisk sjældent nogen former for rengøring, der er - når vi anvender de mest effektive rengøringsmidler og samtidig tager tingene i opløbet.

 

Er dine bagplader medtagne og fyldt med gamle pletter af fastbrændt fedt, så skal du anvende Louises egen ovnrens, som nok er markedets mest effektive. Den bedste måde at få dine bageplader tilbage i topform er ved at følge nedenstående fremgangsmåde og måske være forberedt på, at du nok skal bruge lidt mere knofedt, end når vi snakker vedligeholdelse.

 

 • Varm gerne bagepladen lidt op, så den er lun

 

 • Tør bagepladen over med en klud med varmt vand, så den er fugtig
 • Spray ovnrens på bagepladen
 • Skur med en skuresvamp, så ovnrensen er fordelt over hele bagepladen
 • Lad den sidde i 10 minutter
 • Skur herefter pladen igen og skyl efter med rent vand
 • Gentag om nødvendigt

 

Du kan anvende enten en shine up klods eller en rensesvamp i stål, hvis du har brug for det. Når dine bageplader er rene og flotte, kan du med fordel klare den fremtidige rengøring efter behov og samtidig huske at beskytte dine bageplader ved hjælp af de 4 ovenstående trin. 

 

Har du lyst til at vide mere om, hvor nemt du kan rengøre og vedligeholde din ovn på den effektive, professionelle og nemme måde, så kan du læse meget mere om den bedste ovnrens på markedet og hvordan du nemt klarer rengøring af din ovn i denne artikel. Det er nemlig slet ikke umuligt eller specielt besværligt at gøre din ovn ren - også uden at gøre brug af de mere eller mindre alternative råd til ovnrengøring, som findes på nettet. Se lige denne video, hvor Louise demonstrerer, hvor let det er at gøre din ovn skinnende ren og flot igen.

 

 

Rengøring af ildfaste fade - så nemt klarer du opgaven

Dine ovnfaste fade kan nemt komme til at se trælse ud, med fastbrændte og mørke pletter, der ikke sådan lige lader sig fjerne. Kan du hverken få dem rene i opvaskemaskinen eller med en grundig gang håndopvask, skal der sandsynligvis lidt mere knofedt i brug - og en svamp, der virker. 

 

Mange gange kan du fjerne de genstridige pletter med en effektiv shine up svamp eller en rensesvamp i stål sammen med en helt almindelig håndopvask. I begge tilfælde skal du anvende svampene sammen med vand, så du ikke ridser dine fade. Lader det fastbrændte fedt ikke lige sig opløse så let, så brug samme fremgangsmåde som ved rengøring af bageplader. 

 

Altså opvarm fadet, så det er lunt, spray med Louises effektive ovnrens, fordel ovnrensen ved at skure det rundt i fadet, vent 10 minutter og skyl af. 

 

Også når det handler om de ildfaste fade, kan du selv gøre meget for, at de forbliver rene og pæne efter du har brugt dem. For eksempel er der nogle ting du skal undgå, hvis du ikke vil gøre rengøringen sværere eller mere tidskrævende for dig selv.

 

 • Lad være med at sætte fadet i køleskabet og opvarme resterne i ovnen dagen efter. Det får nemlig de fastbrændte områder til at sidde endnu mere fast.

 

 • Du skal ikke lade det tomme fad stå urørt i længere tid. Vask det op, så hurtigt du har mulighed for det eller sæt det som minimum i blød i vasken - helst i varmt opvaskevand.

 

Så er der mindre risiko for, at du behøver at lægge en masse knofedt og tid i rengøringen af dine ildfaste fade. 

 

Det kan du anvende den lille shine up klods til

Vi bliver lige nødt til at nævne den smarte og effektive shine up klods, som også findes som en shine up svamp. Forskellen på de to er, at klodsen er, ja - en klods, der er spids i den ene side, så den kan komme ind i alle hjørner og mellemrum, men svampen er en flad svamp. Begge kan det samme, men kan med fordel anvendes forskellige steder, der hvor de passer bedst. 

 

Du skal altid anvende svampen i våd tilstand, så er du nemlig sikker på, at den ikke ridser. Ud over at du kan bruge begge svampe til at fjerne snavs og fastbrændte belægninger på dine bageplader og ildfaste fade, kan du også anvende dem til at fjerne

 

 • Gule striber på køleskabets bagvæg
 • Kalkbelægninger på fliser og klinker, der ikke tåler skrappe rengøringsmidler
 • Syreskader på massivt rustfrit industristål
 • Besværligt kalk i toiletkummen
 • Kalk på armaturer og vandhaner
 • Belægninger på keramiske kogeplader
 • Misfarvninger og belægninger på potter og pander

 

Og meget, meget mere. Louise har lavet en lille video om shine up svampens mange fordele  - se den lige nedenfor

 

Sådan fjerner du kalk på marmor, terrazzo, skiffer og andre sarte overflader som ikke tåler.

 

Diverse husmorråd skal omgås med forsigtighed

Det vrimler med masser af forslag til rengøring af potter, pander, ildfaste fade og bageplader med for eksempel

 

 • Salmiakspiritus
 • Maskinopvaskemiddel
 • Tøjvaskemiddel
 • Bruns sæbe
 • Natron
 • Salt
 • Eddike

 

Ikke nok med, at du i stort set alle alternative forslag skal sætte bagepladen eller fadet i blød i timevis eller lægge dem i plastikpose. Du skal også nogle gange blande flere af de ovenstående midler til noget, der kunne minde om en sprængfarlig cocktail, der i hvert fald som minimum er sundhedsskadelig. Det betaler sig altid at bruge de rengøringsmidler, der er produceret til formålet og at tage rengøringen af dine bageplader og ildfaste fade i opløbet, så skidtet ikke får lov at brænde sig uløseligt fast.

 

Bonustips til rengøring af grillrist - både i ovnen og på grillen

Grillristen - både den i ovnen og i særdeleshed den på grillen, holder sig ikke pæn og ren uden din hjælp. Det er faktisk den ultimativt sværeste del at holde ren. Ikke desto mindre er det - igen primært for grillens vedkommende, vigtigt at den rengøres. I hvert fald hvis du ikke vil have at bøfferne og den sarte fisk, hænger fast i de gamle og fastgroede pletter.

 

I stedet for at lægge den i en pose med alskens forskellige midler og skrubbe den den store og stive grillbørste, der kan lave trælse ridser i risten, så anvend den fuldstændig effektive og professionelle ovnrens, der meget nemmere og hurtigere klarer jobbet. I stedet for den stive grillbørste, så brug enten en almindelig skuresvamp eller en rensesvamp i stål - alt efter hvor beskidt risten er. Fordelen ved de mindre og bøjelige svampe er, at de nemmere rengør alle ristens runde lameller - hele vejen rundt. 

 

Det kan være hård kost for dine hænder og negle, så brug et par gode gummihandsker, der sparer dine hænder for både ovnrens og svampe. Med hensyn til til grillristen i din ovn, så gør det til en vane, at tjekke den hver gang du skal rengøre en eller flere af dine bageplader. Trænger den, så rengør den på samme måde, som dine bageplader. Så er du sikker på, at du altid har rent tilbehør til din ovn.© Basic Clean - All Rights Reserved