Din guide til perfekt tøjvask - 10 tips du ikke må gå glip af

At vaske tøj korrekt kan til tider være noget af en jungle. Der findes massevis af forskellige
vaskemidler på markedet, der hver især lover guld og grønne skove - og hvad skal man så lige vælge. Læs med her og bliv meget klogere på tøjvask, vaskemidler, pletfjerning, skyllemiddel og meget, meget mere. Rengøringsekspert Louise Grønhøjs 10 tips til den perfekte tøjvask gør dig meget klogere på området - på ingen tid.

 

1. Brug én slags vaskepulver til al tøjvask

Du kan sagtens anvende den samme slags vaskepulver til alt dit tøj. Et universalvaskemiddel  klarer nemlig både den hvide, den sorte og den kulørte vask. Det behøver såmænd ikke være så indviklet, at du skal have flere forskellige vaskemidler stående, der hver især bryster sig af, at kunne klare den sorte, den kulørte eller den hvide vask meget bedre end et universalmiddel. 

 

For det første er disse såkaldte special vaskemidler dyre og for det andet indeholder de ofte en del mere kemi end nødvendigt. På den lange bane kan det både blive dyrt at vaske og det kan give dig eller dine familie gener i form af kløe eller eksem. Vil du gerne bruge dem, så find de udgaver, der er mest sikre at anvende.

 

Når du vasker tøj i vaskemaskine, er der to faktorer der er vigtige for et perfekt resultat - Du skal dosere korrekt og du skal ikke overfylde din maskine. For lidt vaskepulver gør ikke tøjet ordentligt rent - for meget gør det stift og mat på grund af sæberester i tøjfibrene. I en overfyldt maskine er der faktisk for lidt vand i forhold til tøj, det gør det vanskeligt at opløse vaskepulveret ordentligt og ligeledes vil skylningen være mangelfuld, på grund af den store tøjmængde.

 

Opbevar dit vaskepulver korrekt

Bruger du vaskepulver, er det vigtigt at du opbevarer det korrekt. Dit vaskepulver må ikke få fugt, for så samler dig sig i klumper og risikerer at blive hårdt. Det kan give dig problemer, når du vasker tøj, i form af hvide aftegninger på for eksempel jeans eller mørkt tøj. Det er fordi de hårde klumper har svært ved at opløse sig i vandet og sætter sig så som lyse striber i tekstilerne. Opbevar derfor altid dit vaskepulver på et fugtfrit sted eller endnu bedre, i en lufttæt beholder. Så er du sikker på at holde dit vaskepulver friskt og uden klumper. 

 

Pulver eller flydende - hvad er bedst?

Der er lavet flere undersøgelser af, om det er bedre at bruge den ene eller den anden form for vaskemiddel. Samstemmende har undersøgelserne konkluderet, at almindeligt pulver vasker tøjet lidt renere, end de flydende varianter. Selv om det flydende vaskemiddel virkelig har vundet indpas på supermarkedernes hylder, er der stadig flest, der bruger det konventionelle vaskepulver. Det skyldes sandsynligvis en kombination af, at vaskepulveret vasker tøjet rent og at det også er markant billigere pr. vask, end det flydende vaskemiddel. Med andre ord er det en helt personlig beslutning, hvad du anvender eller om du anvender flydende vaskemiddel til nogle af dine tekstiler og vaskepulver til andre.

 

2. Kalk i vandet - det skal du være opmærksom på

Du skal være opmærksom på, hvor hårdt dit vand er. Vandet hårdhedsgrad afhænger af, hvor meget kalk, der er i vandet. Jo mere kalk, des højere hårdhed. I Danmark findes der enkelte steder i Jylland, der kan bryste sig af at have blødt vand, mens resten af landet har hårdt vand, der varierer mellem middelhårdt og op til særdeles hårdt. Vil du gerne vide, hvor hårdt vandet er hos dig, kan du tjekke Danmarkskortet hos Boliga / DinGeo

 

  • Dosér dit vaskepulver efter vandets hårdhedsgrad

Jo hårdere dit vand er, des mere vaskepulver skal du bruge pr. vask. Langt de fleste vaskemidler har et doseringsskema på emballagen, så du ikke famler i blinde. Årsagen er, at de vaskeaktive stoffer, som sæber, tensider og enzymer, virker mest optimalt i blødt vand. Har du meget hårdt vand, kan et kalkbindermiddel være løsningen for dig. Du tilsætter midlet når du vasker og kan således nøjes med doseringen for blødt vand. Det er bedre for både din vaskemaskine og for miljøet.

 

  • Kalk i vandet kan give dit hvide vask et gråligt skær

Meget kalkholdigt vand kan give dit tøj et mat og gråt skær, som især ses på den hvide vask, der kan komme til at se gråligt / gulligt og trist ud. Ved at afkalke din vaskemaskine jævnligt og ved behov, kan du minimere problemet. Du kan også anvende blegemiddel engang imellem, men vær varsom, for det slider meget på tekstilerne. Har du mulighed for at lade tøjet tørre udenfor i solskin, vil solens ultraviolette stråler fjerne misfarvningerne og gøre dit hvide tøj hvidt igen. En løsning på problemet kan være at tilsætte et kalkbindermiddel, når du vasker hvidt - Så slår du nemlig to fluer med et smæk. Du kan dosere vaskemidlet som havde du blødt vand, altså mindre vaskemiddel end normalt og du undgår kalksløret på dine lyse tekstiler.

 

  • Din maskines levetid kan forkortes, hvis du ikke afhjælper kalkaflejringer

Med det hårde vand følger der kalkaflejringer - du kender dem sikkert fra andre steder i hjemmet, som for eksempel brusekabinens glasdøre, vandhaner, toilettet og andre steder, hvor vandet har mulighed for at aflejre kalk. I vaskemaskinen aflejres kalken på både tromle og varmelegeme. For at holde din vaskemaskine i god stand, bør du afkalke den med jævne mellemrum. Der findes flere forskellige midler, som er målrettet til problemet. Får kalken lov at bygge sig op i din vaskemaskine, kan det forkorte maskinens levetid - og det er der jo ingen grund til at risikere.

 

3. Vælg den rette temperatur på vaskevandet

De fleste vaskemaskiner har et hav af temperaturindstillinger. Kan alt ikke bare vaskes ved 40 grader - så er man fri for at spekulere mere over det? Som udgangspunkt er der på alle tekstiler angivet, hvilket maksimum temperatur, de må vaskes på. Det betyder, at de sagtens kan vaskes ved den lavere temperatur, mens en højere temperatur kan medføre skader på tekstilet. 

 

Når der er tale om helt eller delvist naturlige tekstiler, som bomuld, uld eller hør, kan disse krympe ved højere temperaturer end angivet, mens de syntetiske tekstiler, som viskose eller nylon, krøller sig sammen. Det er ikke altid man kommer galt afsted med at vaske tøjet ved en højere temperatur, men det er nok sket for os alle, at vi pludselig ikke kan passe vores vamsede uldsweater eller at sommershortsene har fået et trælst, krøllet look. 

 

Nu om dage vasker vi vores tøj langt oftere end tidligere - også selv om det hverken lugter eller er beskidt. Det betyder, at vi slider mere på vores tøj, når vi vasker det så ofte. 

 

Brug som udgangspunkt nedenstående oversigt - men husk nu altid lige at tjekke mærkatet i dit tøj, for at være på den sikre side.

 

15-20 grader

Bukser, bluser, T-shirts og tøj som du normalt ville vaske på 30-40 grader, kan som oftest vaskes ved kold vask, hvis ikke det er nævneværdigt beskidt. 

 

30-40 grader

Bukser, bluser, T-shirts og tøj der er lettere beskidt kan sagtens vaskes ved 30 grader. Er tøjet derimod meget snavset og pletter, så vask det på 40 grader. 

 

60 grader

Håndklæder, viskestykker, karklude, sengelinned eller tøj, der skal vaskes rent for eksempelvis støvmider. 

 

90 grader

Tekstiler og tøj med rester af diarré eller opkast. 

 

ECO program 40-60

Mange nyere maskiner er udstyret med ECO programmer på henholdsvis 40 og 60 grader. En ECO vask er en miljøvenlig vask og det betyder, at vaskemaskinen regulerer temperaturen nedad, så du reelt ikke vasker ved 40 eller 60 grader, men en del lavere. Så skal vaskemaskinen ikke bruge energi på at varme vandet så meget. ECO programmer er perfekte alternativer til de varmere og længere programmer - specielt hvis det tøj du skal vaske, ikke er decideret beskidt.

 

Ved hvilken temperatur slås bakterier, mikroorganismer og vira ihjel?

Spørger du den ældre generation, skal sengetøj, håndklæder, viskestykker og deslige vaskes ved 90 grader, før det er helt rent og “ufarligt”, men det er en sandhed med modifikationer. Med mindre der er opkast eller diarré på tekstilerne, behøver du ikke vaske ved 90 grader, men kan fint nøjes med 60 eller lavere. Problemet er størst, når det drejer sig om mikroorganismer, der i noget af vores tøj, får gode listebetegnelser. De kommer helt automatisk, når vi for eksempel sveder - derfor kan vi ofte opleve, at vores løbetøj eller arbejdstøj har en vedholdende svedlugt, der nærmest ikke lader sig fjerne. Her er der tale om tekstiler, der ikke kan klare en 90 graders vask, og hvad skal man så lige gøre, når man gerne vil have slået de ved genstridige mikroorganismer helt ihjel? 

 

4. Fjern permanent dårlig lugt fra dit rene vasketøj

Vi kender nok alle problemet med sportstøj eller arbejdstøj, der stadig bliver ved med at lugte, ligegyldigt hvor ofte og omhyggeligt vi vasker det. Det er oftest vores sportstøj, arbejdstøj eller lette sommertøj til ferien eller den danske højsommer, det går ud over - og det er simpelthen fordi, vi sveder i det. Sveden giver grobund for mikroorganismer, der udvikler sig i tekstilerne. Når vi lægger tøjet i vasketøjskurven, er mikroorganismerne der stadig og det er de også, selv om vi vasker det - selvom det lugter fint, når vi lægger det i skabet. 

 

Problemet viser sig først, når vi tager tøjet på igen.For mikroorganismerne aktiveres af vores kropsvarme og der går ikke mange minutter, før den trælse svedlugt igen sidder i tøjet. Så faktisk inden vi begynder at løbe, arbejde eller bare bevæge os rundt i varmen, så lugter vi igen af sved. Og den onde cirkel fortsætter uden ufortrødent, hvis altså ikke du gør noget effektivt ved problemet - og de kan du faktisk gøre. 

 

Du kan anvende et lille vidundermiddel, der hedder BASIC CLEAN Desirens, der kan afhjælpe den grimme lugt. Se med her i Louises video, hvor hun viser hvor nemt det er, at fjerne dårlig lugt fra dine tekstiler, så du slipper for at smide tøjet ud eller dække den grimme lugt med deodorant eller parfume.

 

For at minimere den tid der går, fra en behandling med Desirens til den næste, kan du med fordel vaske dit sportstøj med en dedikeret Sportsrens, der netop er fremstillet til til sportstøjet. Det er et effektivt flydende vaskemiddel, som holder dit sportstøj i  konstant god form.

 

5. Fjern også den dårlige lugt fra dine sko

Akkurat samme problematik som den trælse svedlugt, der hænger fast i tøjet, gør sig gældende for de ildelugtende sko, som tit må forvises til garagen eller sættes uden for døren - lidt ligesom den lagrede ost, der forpester hele køleskabet. Ligegyldigt hvor nyvaskede og rene vores fødder og strømper er, når vi tager skoene på, går der ikke lang tid, før vores sko lugter af sure tæer og gammel sved. Det er, for at sige det mildt, virkelig irriterende, for ofte betyder det, at vi smider et par sko ud, som slet ikke er slidte eller i stykker.

 

Den helt unikke sammensætning i det kombinerede vaske- og desinfektionsmiddel Desirens, kan også fjerne den permanent dårlige lugt i dit fodtøj, lige så let og ubesværet, som det kan i dine tekstiler. Fremgangsmåden er stort set den samme, for også her handler det om, at du lader midlet tørre, før du vasker dine sko. Kan skoene tåle en tur i vaskemaskinen, så benyt dig af det, ellers vask dem godt i hånden. 

 

Du kan faktisk også benytte det basiske bagemiddel natron eller en simpel plastikpose, når du skal af med lugten af sure tæer i skoene. Hvilken metode, der ender med at blive din favorit må næsten komme an på en prøve - fordelen ved Desirens er, at du - ud over fodtøj og tekstiler - kan anvende den til virkelig mange ting, som for eksempel

 

  • Skimmel og mug på klinker og fuger i dit badeværelse
  • Mug og algebelægninger i din vindueskarm eller dine vinduesrammer
  • Desinficering af dine affaldsbeholdere
  • Forebyggelse af risikoområder i hjemmet med hensyn til bakterier og mikroorganismer

 

Se lige med i Louises video, hvor hun fortæller, hvor let du fixer problemet med vedvarende og dårlig lugt i dine tekstiler eller dit fodtøj med et trick, som hun gerne deler med alle, der er interesserede. 

 

6. Grøn tøjvask når du vil værne om miljøet og din familie

Der kan være mange grunde til at vælge et grønt vaskemiddel. Den største synder er parfumen i vaskemidlet, som mange er allergiske overfor. Parfumen er tilsat for at få dit rene vasketøj til at dufte rent. Problemet med parfume i vaskemidlet er, at den kommer i kontakt med huden, for den sætter sig i tøjfibrene. Derfor kan det være en stor fordel at undgå alle former for parfume i dit vaskemiddel. Ikke nok med, at den daglige kontakt med huden kan forårsage irritation, kløe og i værste fald kontakteksem, så kan den også forværre symptomerne hos allergikere og astmatikere. Grøn tøjvask er god og fornuftig tøjvask - både overfor miljøet og overfor dine nærmeste.

 

7. Skyllemiddel - Nej tak

Det kan ikke siges meget tydeligere, skyllemiddel kan ikke anbefales. I mange år har skyllemidlet være en hel normal og måske endda essentiel del af det, at vaske tøj. Når dine tekstiler er vasket og tørret, er de bløde, fri for statisk elektricitet og næsten fri for krøl - med en duft efter ønske, som naturligvis kommer fra parfume. Man kan erhverve sig skyllemiddel med dufte i alle afskygninger - både de mere abstrakte som skovbund, dugfrisk eller havbrise og de helt specifikke som lavendel, æble eller kaprifolie. 

 

Du skal være opmærksom på, at skyllemiddel er virkelig usundt for miljøet og desuden fjerner det simpelthen sugeevnen i de tekstiler, du gerne vil have bløde. Det vil sige, at blandt andet dine håndklæder og viskestykker mister en del af deres sugeevne. Det viser sig blandt andet ved, at du ikke kan tørre glas og tallerkner tørre, men at vandet ligesom bare køre rundt på overfladen og det samme gør sig gældende med dine håndklæder, der heller ikke kan suge vandet til sig på den optimale måde.

 

Kan eddike erstatte skyllemiddel?  

Eddike kan til dels erstatte skyllemidlet, hvis du slet ikke kan leve uden det bløde resultat. Der er både fordele og ulemper ved at anvende eddike som skyllemiddel. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du behøver eddiken ved enhver form for vask. Der er ingen tvivl om, at eddike er sundere for både miljø og vaskemaskine end skyllemiddel er. Her får du en oversigt over nogle af de fordele og ulemper der kan være, når du anvender eddike i vaskemaskinen. 

 

Fordele 

  • Eddiken kan neutralisere kalken i vandet, så du undgår kalkslør på dine tekstiler.
  • Eddike kan løsne rester af gamle pletter eller sæberester i dit tøj.
  • Eddike har en mild blødgørende effekt uden at tekstilerne mister deres sugeevne.

 

Ulemper

  • Eddiken kan risikere at løbe direkte ned i tromlen og blande sig vaskevand og sæbe. Det giver dig en dårligere vaskeresultat, fordi eddiken neutraliserer sæben.
  • Du skal bruge meget eddike for at få en blødgørende effekt, omkring 2 deciliter pr. vask. Det gør eddiken til et dyrt alternativ. 

 

Bruger du eddike som alternativ til skyllemiddel, er det vigtigt at du anvender en eddike, der er ren. Den må ikke indeholde hverken sukker eller aromastoffer, men skal være helt neutral. Både aroma og sukker vil nemlig aflejre sig i tøjets fibre og give god grobund for både bakterier og mikroorganismer. Den bedste måde at undgå både eddike og skyllemiddel på, er at dosere dit vaskepulver korrekt!

 

8. Brug vaskepose til dit sarte og fine tøj

Det kan betale sig at vaske det sarte og fine tøj i vaskepose - det gælder også tøj med hægter, som BH'er eller tøj med velcro, som kan skade det øvrige tøj i vaskemaskinen. Ved at anvende vaskeposer skåner du både dit sarte tøj og det tøj, der kan tage skade eller blive slidt af at komme i kontakt med velcrobånd, hægter eller deslige. Det kan godt betale sig at have rigeligt med vaskeposer, for det ville da være ærgerligt, hvis din nye striktrøje kom i karambolage med en hægte eller et velcrobånd.

 

9. Håndvask - sådan gør du

Vi håndvasker ofte vores dyre tøj og lingeri eller det tøj, der ifølge mærkatet ikke tåler vask i vaskemaskine. Eller hvis vi har en lille smule vasketøj, der næsten ikke er værd at sætte en vask i gang for. Når du skal vaske i hånden, er det vigtigt, at du stadig doserer korrekt mængde af vaskepulver - vi kan nemlig godt komme til at blive lige lovlig gavmilde med vaskemiddel, når vi håndvasker. Ulempen ved at vaske i hånden er, at vi doserer på slump og det betyder oftest, at vi doserer rigeligt. 

 

For meget vaskemiddel kan gøre tøjet stift og mat, fordi det ikke bliver skyllet ordentligt ud. Hvis du forsøger at løse problemet med skyllemiddel, vil du umiddelbart få dejligt, blødt og rent tøj. Men skyllemidlet indkapsler de tilbageværende sæberester og det kan vise sig som underlige skygger på tøjet. Håndvask kræver korrekt dosering af vaskemiddel, vask derfor i en balje, som du kender størrelsen på og regn så ud, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. 

 

Vasker du med koldt vand (15-20 grader) kan det nogle gange føles næsten umuligt at få opløst vaskepulveret. Det problem løser du nemt ved at starte med at fylde lidt varmt vand i baljen og herefter skumme op, eventuelt med et piskeris.Fyldt så efter med koldt vand og voila - dit vaskepulver er helt opløst og klar til at vaske i.

 

10. Spar på tørretumblingen

En tørretumbler giver dig tørt tøj på kort tid, men tørretumbleren slider også uhensigtsmæssigt meget på dit tøj. Helt firkantet betyder det, at jo oftere du tørretumbler dine jeans, des hurtigere slider du dem op. Ja, det gælder jo faktisk for alle dine tekstiler. Om vinteren kan tørretumbleren være uundværlig, men om sommeren er tørresnoren i det fri at foretrække - både for dine tekstilers skyld og for din elregnings skyld. 

 

Det tørre tøj fra den udendørs tørresnor både føles og lugtes rart - mere blødt og med en duft af sol og sommer. Husk også at passe godt på dine træklemmer. Lad dem ikke hænge på tørresnoren i al slags vejr, så de ruster i metallet og bliver angrebet af alger og mug i træet. Opbevar dem i  en klemmepose eller alternativt en vaskepose, som du kan hænge på tørresnoren, når du hænger vasketøjet til tørre og putte dem tilbage i, når du tager det tørre vasketøj med ind. 













© Basic Clean - All Rights Reserved