Den store strygeguide - din vej til bedre og nemmere strygning
At stryge med damp eller ikke stryge med damp - det er spørgsmålet
Der findes 2 typer af af strygejern på markedet - det almindelige strygejern og det efterhånden lige så almindelige dampstrygejern, som også findes i en større udgave, kaldet en dampstation. Men hvad er bedst at anvende og er der overhovedet nogen nævneværdig forskel på et strygejern uden dampfunktion og et strygejern med dampfunktion?
Ja, der er forskel på de 2 typer af strygejern. Hvor det almindelig strygejern stryger ved hjælp af varme, stryger dampstrygejernet ved hjælp at en kombination af varme og damp. Og netop dampen er den essentielle forskel på de to typer. Fordelen ved at anvende damp når du stryger er, at dampen løsner fibrene i tekstilerne og gør dem mere bøjelige. Det betyder at køller, rynker og folder nemmere stryges flade, glatte og pæne. Med dampstrygejernet behøver du ikke stryge mange gange hen over en fold, for at fjerne den. Desuden har dampstrygejernet den fordel, at det også kan stryge uden damp. Har du en lille fold i en skjorte eller kjole, der har hængt lidt for tæt i garderoben, så behøver du ikke bruge dampfunktionen, men kan bare anvende dit dampstrygejern som et konventionelt strygejern.
Louise sværger til dampstrygejern og bruger aldrig andet. For hende er det dog også vigtigt, at kvaliteten er i orden, så hun kan være sikker på, at dampstrygejernet ikke skal repareres eller skiftes ud for hurtigt. Hun er faldet for det innovative og prisrigtige mærke Cecotec, der har specialiseret sig i den mindre elektriske produkter, som for eksempel støvsugere i alle udgaver, dampstrygejern og dampstationer. Har du lyst til at kaste et blik på det brede udvalg og de gode priser på dampstrygejern, så se med her.
Find det perfekte dampstrygejern, der dækker dine behov
Nu ved du, at dampstrygejernet giver dig adgang til nemmere, hurtigere og flottere strygning, men hvilket skal du så vælge? Umiddelbart er det nemt at sige, at du skal vælge det dampstrygejern, der dækker dit behov - men det betyder jo, at du skal kende dit behov. Det er slet ikke sikkert du helt har styr på dine behov, når det kommer til strygning - det er nemlig sjældent den opgave, der ligger højst på listen over yndlingsopgaver. Som udgangspunkt handler det om, at du tænker over
- Hvor ofte du stryger
- Hvor meget af dit tøj og dine tekstiler du stryger
- Om du stryger mange skjorter og bukser
- Om dit nuværende strygejern har de funktioner, du har brug for
Hvornår har man brug for en dampstation?
Lad os allerførst forklare, hvad en dampstation er, så kan du meget lettere afgøre om det er et produkt, som du kan have gavn af. Dampstationen er en videreudvikling af dampstrygejernet og finde i mange forskellige størrelser. Teknologien er lidt anderledes, end vi kender den fra dampstrygejernet, hvor vandbeholderen er integreret i selve jernet. I en dampstation er vandbeholderen separeret fra selve strygejernet og i stedet forbundet med det via en vandledning. Det giver mulighed for en større vandbeholder, der kan klare mange timers strygning. Hvor et dampstrygejern har en vandtank der varierer mellem omkring 50 ml og 500 ml, har en dampstation en vandtank på flere liter.
Størrelsen på en dampstation varierer fra en kompakt størrelse, hvor strygejernet er placeret ovenpå vandtanken og til en regulær station med, strygejern strygebræt, ærmebræt, separat tekstil- og tøjdamper og mange flere brugbare features. Kan du ikke helt forestille dig, hvordan sådan en dampstation ser ud, så tag lige et kig på denne video, der giver dig et flot visuelt billede af, hvordan en dampstation fungerer og hvilke muligheder du har med den.
En dampstation er til dig, der stryger dagligt eller som bare gerne vil kunne klare din strygning på den bedste og mest professionelle måde. En dampstation er nærmest uundværlig, hvis du driver erhverv, hvor du sælger tekstiler af den ene eller den anden art. For med dampstationen kan du være sikker på, altid at kunne præsentere dine varer på en smuk måde for dine kunder. Det samme gør sig gældende for erhverv som for eksempel
- Vaskerier
- Restauranter
- Hoteller
- Konferencecentre
Skal dampstrygejernet afkalkes?
Kalk er dampstrygejernets værste fjende - så er det sagt. Vandet i Danmark er kalkrigt og derfor er vandet hårdt. Det har betydning for størstedelen af danskernes afkakningsvaner - kun nogle få områder i Midtjylland, har det, der kaldes blødt vand, som ikke indeholder store mængder af kalk. Det kalkrige vand har betydning for alle dine elektriske apparater, som bruger vand. Altså blandt andet din
- Kaffemaskine
- Elkedel
- Vaskemaskine
- Opvaskemaskine
og så videre. Og det gør sig naturligvis også gældende for dit dampstrygejern. For kalken aflejrer sig i maskinerne og kan med tiden føre til, at ydeevnen daler og til sidst fungerer dine elektriske apparater ikke længere. I dit dampstrygejern vil kalken blandt andet aflejre sig i de dyser, der sørger for at lede dampen ud af strygejernet. Det kan medføre, at dyserne drypper eller i værste fald sprøjter nogle trælse mørke pletter ud på dit tøj. Derfor er der bedst at afkalke dit dampstrygejern med jævne mellemrum og helst inden, at kalken angriber dyserne.
Mange nyere dampstrygejern er udstyret med en såkaldt anti kalk teknologi, der minimerer kalkdannelse i dyserne. Det kan være en god idé, at købe et dampstrygejern, der har denne teknologi, hvis du gerne vil minimere dine afkalkninger og forlænge strygejernets levetid.
Sådan afkalker du et dampstrygejern
Allerførst bør du tjekke dit apparats brugsanvisning. Indeholder den anvisninger til, hvordan du skal afkalke apparatet, bør du følge anvisningen - ellers kan du komme i klemme i forhold til din reklamationsret. Indeholder brugsanvisningen ikke anvisninger, kan du afkalke med den form for afkalkningsmiddel, som anvendes til kaffemaskiner og elkedler. Husk at følge brugsanvisningen på afkalkningsmidlet. Du skal let ikke bruge så meget middel, som du anvender til hverken kaffemaskine eller elkedel, for dampstrygejernets vandbeholder er betydeligt mindre.
Skal der bruges specielt vand til dampstrygejernet?
Hvis du gerne vil minimere dine afkalkninger, kan det være formålstjenlig ikke at anvende postevandet fra hanen til dit dampstrygejern. Specielt hvis du bor i et område, der har meget hårdt vand. For det hårde vand indeholder kalk, som aflejrer sig i dit dampstrygejern. Afkalkning kommer naturligvis også an på, hvor ofte du stryger - for jo oftere du anvender strygejernet, des oftere skal du afkalke det. Nogle producenter anbefaler, at der anvendes demineraliseret vand til påfyldning. Denne anbefaling gives oftest, når dampstrygejernet ikke er udstyret med anti kalk funktionen.
Nogle gange kan der være lidt forvirring omkring demineraliseret vand og destilleret vand. Det to ord lyder næsten ens og man kan let komme til at forveksle dem med hinanden. Der er som sådan ingen grund til bekymring, for begge slags vandtyper, kan anvendes i dit dampstrygejern. Den ene er passende - den anden er måske en anelse for fin og dyr at anvende til formålet.
Demineraliseret vand
For at fremstille destilleret vand, fjerner man en del af de mineraler - herunder kalk - som naturligt findes i vandet. Det kan gøres på flere forskellige måder, den mest brugte er en proces, hvor man bytter mineralerne ud med ioner. Denne form for vand er den, man anvender til dampstrygejern, hvis man gerne vil minimere afkalkning af strygejernet.
Destilleret vand
Det destillerede vand er endnu mere fri for mineraler, end det destillerede vand er. Her dampes vandet ved en bestemt temperatur og tryk over i en ny beholder. Denne proces fjerner stort set alle mineraler i vandet. Destilleret vand anvendes primært i laboratorier, hvor vandet skal være så neutralt som muligt.
Påvirker dampen indeklimaet?
Det korte svar er ja, det gør det. Det lidt mere uddybende svar er, at det kommer an på, hvor mange tekstiler du skal stryge og hvor flittigt du anvender dampfunktionen. Damp er opvarmet og fortættet vand, så det rum du stryger i, får tilført fugt. Men det er ikke den slags fugt, der sætter sig i vægge eller trækonstruktioner. Rummet kan godt komme til at føles lidt som en sauna, med den varme og fugtige luft. Men det fikser du nemt ved at åbne et vindue i rummet og eventuelt lave gennemtræk, hvis der er behov for det. Frisk luft gør også dit arbejde nemmere og mere behageligt, så du slår faktisk 2 fluer med et smæk, ved at åbne et enkelt vindue eller lave lidt gennemtræk.
Det betyder strygesymbolerne i dit tøj
I dit tøj sidder der en mærkat med vaskeanvisninger. På denne finder du også anvisninger omkring strygning af det pågældende tekstil. Symbolet er meget passende et strygejern med et antal prikker på. Antallet af prikker fortæller dig, hvor varmt strygejernet må være, når du stryger. Følg altid anvisningen, så er du sikker på, du ikke skader dit tøj eller dine tekstiler.
Strygejern med 1 prik - Lav varme
En enkelt prik på strygejernet betyder, at tekstilet skal stryges på lav varme - maksimum 110 grader.Det drejer sig for eksempel om akryl, acetat, rayon og natursilke.
Strygejern med 2 prikker - Medium varme
To prikker på strygejernet er lig med medium varme - maksimum 150 grader. Det kan for eksempel være polyester, uld og blandingsmaterialer.
Strygejern med 3 prikker - Høj varme
Har strygejernet tre prikker, kan du stryge tekstilet på høj varme - maksimum 200 grader. Det gælder for eksempel for bomuld og hør.
Strygejern med kryds over
Et strygejern med et kryds over betyder ganske enkelt, at tekstilet ikke egner dig til at blive strøget - altså strygning forbudt. Det gør sig gældende for flere typer tekstiler, blandt andet dem, der er udført i et elastisk materiale. Varmen kan nemlig mørne det elastiske materiale, så det på et tidspunkt ikke virker mere. Det er bedst at undgå nogen form for strygning på de tekstiler, der er angivet med kryds over strygejernet.
Da symbolerne i sin tid blev lavet, fandtes der ikke hverken damp, LCD displays eller anden teknologi, som vi ser i nutidens strygejern. På langt de fleste strygejern, både de almindelige og damp, findes markeringerne stadig. Ellers holder du dig bare indenfor de ovenstående maksimum temperaturer, som prikkerne angiver.
Stryg dit tøj i den rigtige rækkefølge
Det kan måske lyde som det rene volapyk, at det gør din strygning lettere og hurtigere, hvis du stryger dine tekstiler i en vis rækkefølge. Men tro os, der er mening med galskaben. Det tager nemlig længere tid for et strygejern at køle ned, end det tager og varme det op. Vil du gerne bruge så lidt af din tid på at stryge, som overhovedet muligt, skal du derfor starte med at stryge de tekstiler, der skal stryges ved lav temperatur - 1 prik i anvisningen - først. Her varmes strygejernet op til maks 110 grader.
Når du har klaret de sarte tekstiler, går du i gang med de tekstiler, der skal stryges ved medium varme - 2 prikker i anvisningen. Indstil dit strygejern på maks 150 grader og vent et øjeblik, til jernet har nået den ønskede temperatur. Herefter klarer du det sidste strygetøj, der kan klare den høje temperatur - 3 prikker i anvisningen - og varmer dit strygejern op til de maks 200 grader. Så har du klaret din strygning på den mest optimale og hurtigste måde. Lad dampstrygejernet køle helt ned, før du sætter det på plads.
Husk at rengøre dit dampstrygejern
Selv om strygejernet ikke ser beskidt ud på strygefladen, så sidder der nu alligevel ofte nogle fastbrændte tøjfibre eller andet skidt på strygestålet. Det gør overfladen ujævn og kan besværliggøre din strygning. Den bedste måde at huske rengøringen af strygefladen på, er at rengøre det kolde jern med et mildt og neutralt all-round rengøringsmiddel, hver gang du har brugt dit dampstrygejern. Så er du helt fri for at bekymre dig om fastgroet skidt og snavs, for det fjerner du, inden det får lov at gro fast og og gøre skade på dine tekstiler. Brug en opvredet, blød klud og hold dig fra skuresvampe, skurepulver og lignende, for de er simpelthen for hårde mod overfladen og kan skade mere, end de gavner.
Hvornår er det bedst at stryge det rene vasketøj?
Det korte svar er så hurtigt som muligt og faktisk helst lige fra tørresnoren eller tørretumbleren. Men vil du gøre det så nemt for dig selv som muligt, så skal dine tekstiler være lige knap tørre, når du stryger. Så har folder og krøller ikke så godt fat i tøjet og du skal ikke bruge uanede mængder af damp, for at få et perfekt resultat. Det værste du kan byde dig selv, er at lade strygetøjet hobe sig op i en bunke, for så kan krøller og folder være mere besværlige at stryge væk. De vil kræve mere damp, for at løsne og blødgøre fibrene og kan kræve mere end en overstrygning. Med andre ord, tager det betydeligt længere tid, end hvis du klarer dit strygetøj, når det er friskt.
3 tips til de udfordrende stryge opgaver
Du skal også lige have et par tips af os, der kan gøre din strygning endnu lettere. Louise har valgt de 3 strygeopgaver, der kan volde os mest besvær og irritation, når vi skal udføre dem. Du får en fuld instruktion, så du fremover har helt styr på strygning af selv de mest besværlige stykker tøj og tekstiler.
Sådan stryger du skjorter som en professionel
Når vi skal stryge skjorter, er det ofte med en vis skepsis og nervøsitet vi går i gang, for det er en af de opgaver, der kræver, at vi holder tungen lige i munden. Der er mange ting at holde styr på, hvis vi skal ende med en godt resultat. Følg nedenstående 6 trin for det helt perfekte resultat med dine skjorter - uden sved på panden. Skjorten skal ikke være knappet, når du stryger den,
- Først stryger du skjorteflippen både for og bag - og med dampstrygejernet på skrå, så du undgår folder og rynker.
- Nu stryger du skulder og -bærepartiet.
- Herefter stryger du skjortemanchetterne både udvendig og indvendig.
- Styg nu begge ærmer, helst ved hjælp at et ærmebræt
- Så stryger du skjorteryggen.
- Slut af med at stryge begge forsider.
Sådan presser du bukser med pressefolder
Denne opgave kan også godt give lidt sved på panden, for pressefolderne i dine bukser, skal stå snorlige og skarpt, for at se godt ud. Nogle gange er der et eller flere læg øverst ved linningen, som du også skal stryge i facon, for at få det rette look. Men fortvivl ikke, for det behøver slet ikke være så svært, så længe du benytter den rigtige fremgangsmåde.
- Damp og pres knæene både foran og bagpå, for at fjerne knæbuler og knæhaserynker.
- Vend vrangen ud og stryg lommerne.
- Vend retten ud og pres øverste del af buksen - vær opmærksom på at presse læggene korrekt.
- Pres nu forreste pressefold på indersiden af benene og herefter bagerste pressefold.
- Gør det samme med det andet bukseben.
- Træk nu bukserne over strygebrættet og glat for og bag.
- Som afslutning glatter du buksernes yderside.
- Hæng bukserne på en buksebøjle, så pressefolden holder sig skarp.
Sådan stryger du de store tekstiler som duge og sengelinned
Det kan være svært at håndtere de store tekstiler som for eksempel lagner, dynebetræk, duge og gardiner, der skal stryges. For hvordan starter man lige og vigtigst, hvordan undgår man, at der er strøget ikke ligger på gulvet og bliver krøllet igen. Her får du den helt perfekte fremgangsmåde - trin for trin - så du hurtigt klarer de store og uhåndterbare tekstiler nemt og med et perfekt resultat.
- Placér dit strygebræt parallelt ved siden af spisebordet eller et andet bord, der er lidt lavere end strygebrættet.
- Læg den smalleste led af tekstilet på strygebrættet - der er sikkert ikke plads til hele, så lad resten hænge ud over enden af brættet.
- Stryg nu den del, der er plads til, mens den anden del følger med.
- Lad tekstilet folde sig ned på spisebordet - både den strøgne del og den ustrøgne del.
- Når du er færdig med den ene del, flytter du tekstilet forsigtigt og stadig i de bløde folder ned på gulvet foran strygebrættet.
- Placér så den ustrøgne del nu får plads på brættet og stryg færdigt.
Gør din strygetid til din egen tid
Selvom strygning måske ikke er dit foretrukne tidsfordriv, så er det faktisk en gylden mulighed for at sætte din yndlingsmusik eller en god lydbog i ørerne eller på CD afspilleren og lade dig underholde, mens du stryger. Det kan faktisk få dig til at slappe af, mens du stryger. Du skal selvfølgelig holde øjnene på strygetøjet, men ørerne kan du sagtens bruge på noget andet. Det er en perfekt måde, at gøre strygetiden til din egentid - afslappende og afstressende. Om du vælger musikken, lydbogen, at lære udenlandske gloser til sommerferien eller noget helt fjerde, er helt underordnet - så længe du vælger det, du har allermest lyst til. Hvem ved, måske ender strygetiden med at blive din yndlingstid.