Julerengøring - helt uden stress

Julerengøringen er nok uden tvivl stadig årets mest omfattende og grundige rengøring. Det kan give enhver begyndende stress, for samtidig skal der i december købes julegaver, adventsgaver og mandelgaver, der skal handles julemad og hentes juletræ. Alt skal klares inden jul, så julefreden kan sænke sig og vi for alvor kan nyde julen og de fridage, der følger med. 

 

Men tag det bare roligt og træk vejret, for du kan sagtens komme igennem din julerengøring på en nem og effektiv måde og helt sikkert også stressfri. Læs med her, hvor rengøringsekspert Louise Grønhøj guider dig trygt igennem din julerengøring på den nemmeste, hurtigste og mest effektive måde. 

 

Godt begyndt er halvt fuldendt

Det gode gamle ordsprog er faktisk meget dækkende for din forestående julerengøring. Her handler det nemlig primært for dig om, at

 

 • Tage et tjek på dit hjem og bestemme dig for, hvilke ting og rum, der skal inkluderes i din julerengøring.

 

 • Lave en logisk liste over dine opgaver, så du ikke pludselig har glemt noget eller kommer til at skal lave noget to gange.

 

 • Sørge for at have de rigtige og effektive rengøringsmidler og de gode og funktionelle rengøringsrekvisitter ved hånden

 

Når listen er lavet og midler og remedier fundet, ja så er du helt sikkert begyndt din julerengøring på den gode og faktisk allerbedste måde. Nu behøver du ikke tænke på andet end at tage en ting af gangen og fortsætte stille og roligt, til du er færdig. Du er fri for at forholde dig til alle de overspringshandlinger, der står i kø, når du ikke er forberedt på næste opgave. Skriv gerne et par pauser eller tre ind i dit skema - for uden mad og drikke, så går det slet ikke.

 

Om du gør dit hus juleklart i november eller december, klarer det hele i løbet af en weekend eller deler den op i mindre bidder, er helt op til dig. Det er der heldigvis ingen regler om. Måske er du så heldig, at hele familien træder til med en hjælpende hånd, så er I endnu hurtigere i mål med et skinnende rent og juleklart hus.

 

Effektive rengøringsmidler og funktionelle rekvisitter i god kvalitet er et must

Vil du gerne igennem en julemåned uden stress, så vil du nå langt med rengøringsmidler der virker hurtigt og efter hensigten og tilbehør og godt grej, der gør din julerengøring endnu nemmere og hurtigere - og som på ingen måde går ud over kvaliteten, men nok nærmere giver dig et helt perfekt resultat.

 

December er for det meste præget af større aktivitet i køkkenet, end normalt. Der skal bages og brases og steges og det sætter selvfølgelig dit køkken og specielt din ovn og dit komfur under pres. Fedt, olie og madrester fylder bare mere i julemåneden end det gør resten af året. Her kommer supermarkedets rengøringsmidler sommetider til kort. 

 

Det betaler sig altid og til enhver slags rengøring, at købe de professionelle, højtydende og hurtigtvirkende midler, for de virker - hver gang du gør rent. Det samme gør sig gældende for svampe, klude, mopper, vinduesskrabere og så videre. Det er bestemt ikke fordi du skal investere masser af penge i godt grej - for der er ikke den store prisforskel på de gode produkter versus de middelmådige produkter. Til gengæld er der himmelvid til forskel på de endelige resultater.

 

Sådan planlægger du din julerengøring bedst

Når du laver din liste, kan det være smart at gå frem efter Louises devise, der hedder “oppefra og ned”. I hvert rum, der er inkluderet i din julerengøring, starter du øverst og slutter nederst. Det giver faktisk meget god mening, når du tænker over det. Støv og snavs, der falder ned fra lofter, skabe eller reoler og rammer det rene gulv, som du er startet med, giver dig bare mere arbejde. 

 

Nedenfor ser du listen, som Louise ville gå frem efter. Vil du gerne gøre det nemt for dig selv, så følg listen. Under hvert punkt får du naturligvis også brugbar information, om den mest effektive og hurtigste fremgangsmåde. 

 

 • Løse tæpper, gardiner, badeforhæng og øvrige tekstiler

Start din julerengøring med at tage de gardiner og øvrige tekstiler, der skal vaskes, ned. Husk også badeforhænget, som du med fordel kan lægge i en eddikeopløsning, hvis der sidder kalkrester i det, inden det ryger i vaskemaskinen. Hæng de løse tæpper ud på tørresnoren, så de kan blive luftet. Så har du fjernet alt det, der alligevel er lidt i vejen for en grundig rengøring og som samtidig godt kan trænge til en god gang vask eller en grundig luftning. 

 

 • Lofter

Husets lofter kan godt risikere at være lidt oversete. Det kan du gøre noget ved nu og du kan oven i købet gøre det nemt, hurtigt og uden at belaste ryg og nakke - eller finde stigen frem. Du skal simpelthen bare bruge en indstillelig moppe, når du vasker og tørrer loftet. Akkurat den samme slag som du bruger til dine gulve. Se med på Louises video hvor hun fortæller, hvor enkelt og nemt det er.

 • Lister, døre, skabe og reoler og andre flader

Herefter vasker du alle dine flader - både de lodrette og de vandrette (undtaget dit gulv og dine klinker eller fliser på badeværelset). Det gør du også med et universalmiddel eller, hvis fladerne er fedtede eller klistrede, en grundrens. Det er vigtigt, at du ikke i din iver efter at gøre så godt rent som muligt, overdoserer rengøringsmidlet. Det har nemlig lige den modsatte effekt, at dine flader bliver sæbeagtige og føles fedtede. Så har nyt snavs og støv endnu lettere ved at sætte godt fast. Tør gerne de vaskede flader over med en tør klud, når du er færdig med at rengøre dem.

 

 • Vinduer

Hvis de levende julelys i vinduerne skal komme helt til deres ret og funkle flot i dine vinduer og udsigten til dine egne og naboernes udendørs juleudsmykning skal kunne nydes, ja så kræver julerengøringen også en gang pudsning af  dine vinduer. Vil du gerne kunne klare opgaven hurtigt og effektivt, uden våde ærmer og striber på vinduerne, så se med i Louises instruktionsvideo, hvor hun viser dig nøjagtig hvor hurtigt det går, med et helt enkelt men yderst effektivt trick. Vær opmærksom på, at de kan være svært at pudse vinduer i hård frost. Høje minustemperaturer forvandler hurtigt det varme vand til en frostfilm på vinduerne. Her skal du arbejde hurtigt for det flotte stribefri resultat eller også skal du tage den udendørs vinduespudsning på en dag uden frost.

 • Badeværelset - Kalk og belægninger

Rengøring af badeværelset kan du sagtens klare samlet. Som oftest handler den største del af rengøringen om at fjerne kalk fra fliser, klinker, glasoverflader og armaturer. De er stort set alle danske hjem, der kæmper med kalkaflejringer, for vores vand er hårdt og det er desværre ensbetydende med meget kalk i vandet. Her er det nødvendigt, at du anvender en effektiv kalkfjerner, der hurtigt kan bringe de trætte og misfarvede fliser tilbage deres oprindelige udseende. Også her har Louise lavet en video, hvor du kan følge den nemme arbejdsgang for effektiv fjernelse af kalken på alle syrefaste overflader. 

Måske døjer du også med trælse og mørke rande i toiletkummen, som også skyldes kalken i vandet. Vil du gerne kunne byde julegæsterne på et rent og indbydende toilet, så er det faktisk en opgave, der ikke behøver tage oceaner af tid, så længe du bruger en effektiv kalkrens og et specialprodukt, lige nøjagtig designet og fremstillet til denne, noget trælse opgave. Du får den fulde instruktion i Louises video, så du nemt kan gøre hende kunsten efter.

 

 • Køkkenet - fedt, kalk og belægninger

I køkkenet er det som regel de fedtede overflader, der er den største opgave. Vil du gerne give køkkenet den helt store julerengøring, klares langt det meste blot med et enkelt effektivt rengøringsmiddel. Grundrens er det perfekte middel til dit køkken, for det løsner netop fedt, olie og snavs hurtigt og nemt. Kalk i køkkenet er koncentreret omkring din vask og din vandhane. Her gør du akkurat det samme som i badeværelset, altså behandler med kalkrens. Du kan se princippet i denne video, hvor Louise netop koncentrerer sig om at få de matte og kalkbelagte armaturer flotte og skinnende igen.

Der skal benyttes lidt en anden fremgangsmåde, når du rengør dit køleskab og fryser - og din ovn. Læs mere nedenfor.

 

 • Køleskab og fryser

Det er nu alligevel rarest at kunne stille julemaden i et rengjort køleskab. Juletiden er ofte det tidspunkt på året, hvor vores køleskab og vores fryser er allermest fyldt. Derfor er det en fordel at kunne putte vores madvarer i et fuldkomment rent køleskab og i en afrimet fryser. Start derfor med at slukke for hvidevarerne. Om du gør det samtidig eller hver for sig, er helt underordnet. Fryseren skal afrimes og rengøres med et mildt universalmiddel. 

 

Når det bliver køleskabets tur, gør du akkurat det samme. Her bør du være ekstra opmærksom på den lille afløbshul, der sidder i vandrenden på bagvæggen i køleskabet og sørger for, at kondensvand kan slippe ud at dit køleskab. Rens den grundigt med en vatpind eller lignende, så der ikke samler sig bakterier. Sørg også for, at du holder råt kød for sig selv i køleskabet - eller bliver dit rene køleskab hurtigt forvandlet til en sand bakteriebombe.

 

 • Ovn, mikroovn og kogeplader

Rengøring af mikroovn og kogeplader er sjældent den helt store udfordring. De hører mestendels med til den daglige rengøring, for fastbrændte madrester, fedt og sprøjt ses tydeligt på dem begge. Anderledes er det med vores ovn. Den er tit en evig udfordring, både at få helt ren og bevare den ren. Har du efterhånden prøvet alle de forskellige hjemmelavede blandinger af harske midler og intet hjælper - ja så er tiden inde til at prøve med en professionel ovnrens. 

 

Det betyder ikke, at selvom du bruger et højtydende og effektivt middel, bare tæller til tre og så er ovnen ren. Men du kan gøre det meget nemmere, hurtigere og med minimal anvendelse af knofedt - og med et fuldstændigt rent og vidunderligt resultat. Hvis du nu sidder og tænker, at den skrøne skal vi længere ud på landet med, så tag lige og se med i Louises instruktionsvideo, så du selv kan få syn for sagen. Alt efter hvor beskidt din ovn er, så kan det være at du skal gentage proceduren et par gange mere, for det helt perfekte resultat.

 

 • Støvsugning og gulvvask

Nu er du faktisk allerede kommet til rosinen i pølseenden eller måske snarere mandlen i  ris a la manden. For støvsugning og gulvvask er en super nem og overkommelig opgave at slutte din julerengøring af med. Støvsug alle gulve grundigt, før du starter med gulvvasken, så er du sikker på, at der ikke ligger løst støv, som besværliggør dit arbejde. Sørg for at have en gulvspand, en moppe og 2 moppeklude klar. Brug gerne et en god gulvrens med plejende effekt. Der lægger en flot, halvmat plejefilm på dine gulve, der gør dit gulv mindre modtagelig for snavs. For det skinnede rene og perfekte resultat, så lad Louise vise dig, hvor nemt du kan lade moppen arbejde til fordel. Se med i videoen og bliv overrasket over, hvor nemt og simpelt du klarer den helt perfekte gulvvask. Nu kan du hente dine løse tæpper ind fra tørresnoren, hænge de nyvaskede og velduftende gardiner og badeforhæng op igen og sætte skønne og friske pyntepuder på plads. Det er næsten som at få et nyt hus, når julerengøringen er klaret - specielt når du har klaret den så nemt og ligetil, som den overhovedet kan, når du følger den helt rigtige guide.

 

Så kan julen bare komme an, ja den kan!

 Det var det, så er din julerengøring overstået - helt uden stress og jag og med det fineste resultat.  Nu er dit hjem klar til julepynt og juletræ. Måske er det tid til at fejre en nem, effektiv, hurtig og veloverstået julerengøring med et par hjemmebagte småkager og en lækkert glas gløgg og lade julefreden sænke sig over dig og din familie.
© Basic Clean - All Rights Reserved