Forårsrengøring - på den nemme måde

Forårsrengøringen er næsten den bedste form for rengøring vi kan ønske os. For med den siger vi farvel til vinterens kulde og mørke og velkommen tilbage til lyset og det lune og skønne forår. Her får du rengøringsekspert Louise Grønhøjs guide til den nemme og overskuelige udgave af forårsrengøring. 

 

Skal hele huset forårsrengøres?

Ja der er det helt store spørgsmål og det besvares bedst med et modspørgsmål, der hedder - trænger hele huset til en ordentlig og grundig rengøring? Som oftest kan mange af de rum, som vedligeholdes med jævnlig rengøring, sagtens klares med lige netop det. 

 

Som udgangspunkt er den rengøring, der er omfattet af en forårsrengøring.

 

  • Vinduespudsning af alle husets vinduer - indendørs og udendørs

 

  • Soveværelser inkl. seng, dyner og puder

 

  • Gulvvask af alle gulve 

 

Desuden bør du kigge på, om det er nu, du pakker vintergarderoben væk, for at give plads til den lettere forårs- og sommergarderobe. Det giver dig nemlig mulighed for at give dine skabe en kærkommen rengøring, inden du lader det lette tøj fylde skabene. Det er måske også ved denne tid, at du skifter den varme vinterdyne ud med en lettere en af slagsen.

 

Sådan gør du din forårsrengøring nem, effektiv og overskuelig

Når vi skal i gang med de større rengøringsopgaver som for eksempel forårsrengøringen og julerengøringen, er det tit med en forventning om hårdt og vanskeligt rengøringsarbejde i dagevis - ikke noget vi ligefrem går i gang med af lyst, men mere af nød. 

 

Det kan du hurtigt lave om på, ved at følge Louises 3 trin, der tilsammen giver dig en meget nemmere, ultra effektiv og ikke mindst fuldstændig overskuelig tilgang til din forårsrengøring. 

 

  1. Brug effektive og professionelle rengøringsmidler

Lad dig ikke falde for fristelsen til at købe de farvestrålende flasker i supermarkedet, der lige er på tilbud.  Vælg i stedet de professionelle og effektive rengøringsmidler, der giver dig gode resultater, hver gang du anvender dem. 

 

  1. Anvend godt og funktionelt grej

Sørg for, at de hjælpemidler du skal bruge til din forårsrengøring er i en god kvalitet og fremstillet til det formål, du skal bruge dem til. En funktionel skraber til vinduesvask giver dig et perfekt og stribefrit resultat ligesom en funktionel moppe klarer din gulvvask til topkarakterer. 

 

  1. Læg en plan for din forårsrengøring

Find pen og papir frem og lav en overskuelig og godt gennemtænkt plan for din forårsrengøring. Det er ikke meningen at du skal bruge timevis på planen, men egentlig blot notere rækkefølgen på de forskellige rengøringsopgaver, du skal igennem. Tænk logisk, så du ikke starter med at gøre gulvet rent som det første, for så er det nok allerede klar til en ny omgang vask, når du er færdig med din øvrige forårsrengøring. Med en færdig plan i hånden, er det bare om at tage opgaverne i den rækkefølge, som du har noteret - det gør din forårsrengøring meget mere overskuelig og nem at gå til.

 

Sig farvel til vinteren med en god gang udluftning

Når du starter på din plan for forårsrengøringen, så er det allerførste du bør gøre, at du bør åbne vinduer og gerne et par døre, så dit hjem kan blive godt luftet igennem. Efter en hel vinter med lukkede døre og vinduer og kun lige den nødvendige korte daglige udluftning, trænger dit hus til frisk luft. 

 

Udluftning er generelt godt - både for dit hus og for dig og din familie. Når du lufter ud - og helst med gennemtræk - minimerer du risikoen for et fugtigt og forurenet indeklima, som både kan have konsekvenser for dit hus og dets beboere. De dagligdags ting vi foretager os , som for eksempel madlavning, bruse- eller karbade, vanding af blomster, tændte stearinlys, ja selv når du sover, forurener indeluften og kan give et tungt, indelukket og fugtigt miljø. Det kan give trælse og helt unødvendige symptomer som for eksempel træthed, hovedpine, hoste og irriterede øjne. Er dit indeklima fugtigt, kan dit hus blive angrebet af skimmelsvamp, som kan angribe husets trækonstruktioner og som på ingen måde er sundt for dig og din familie at opholde sig i nærheden af. 

 

Luft derfor altid ud med gennemtræk hver dag i minimum de anbefalede 10 minutter. Ved de korte udluftninger behøver du ikke slukke for varmen, for det er faktisk dyrere at varme radiatorerne op igen, end det er at lade dem stå tændte i et kort tidsrum med udluftning. 

 

Puds dine vinduer og byd lyset velkommen

Vinduespudsning er et must, når vi taler forårsrengøring. Vask dine vinduer både indvendig og udvendig, så alt forårslyset når ind i dit hus. I den mørke vintertid kan det faktisk godt være svært at se, hvor beskidte vinduerne er. Derfor kan vi godt blive overraskede over mængden af skidt og snavs der har samlet sig på vores vinduer i løbet af de sene vintermåneder. Også indendørs kan de hyggelige stearinlys i vindueskarmen, den tændte brændeovn eller pejs og madosen fra køkkenet have sat sit lidet pæne aftryk på dine vinduer. Alt sammen noget, som forårssolen afslører. 

 

Vinduespudsning er omgærdet med masser af mere eller mindre korrekte råd og postulater - man skal aldrig pudse vinduer i solskin, man skal altid putte sprit i sit vaskevand, man får det bedste resultat med et helt almindeligt håndopvaskemiddel, ja listen er endeløs og der er såmænd en lille sandhed i dem alle. 

 

Men den perfekte, stribefri og nemme vinduespudsning handler allermest om, at havde det rigtige grej - og så anvende et helt specielt og effektivt tip fra Louise. Det koster ingenting, men giver dig til gengæld super flotte, helt rene og absolut stribefri vinduer på ingen tid. Se lige med i indslaget fra TV2 , hvor Louise viser dig, hvordan du nemt og ubesværet du kan klare den eller så udfordrende vinduespudsning. Det er uden tvivl en metode, som vil give dig det rene og stribefri resultat, du er på jagt efter. 

 

Frisk dine gardiner og persienner op med rens og vask

Nypudsede og stribefri vinduer kræver lækre gardiner og / eller persienner. En gang vask eller rens vil fjerne både skidt, snavs og lugt og gøre dine rum forårsklare og indbydende igen. Du kan med fordel fjerne gardiner, rullegardiner og persienner, inden du begynder din vinduesvask, så kan du nemlig samtidig give dine vinduesrammer en kærlig rengøringshånd.

 

Gør senge og sengetøj forårsklare

Med til din forårsrengøring hører soveværelset. Efter en lang vinter med mørke og centralvarme, trænger det til en god gang rengøring. Glem ikke sengerammen, for det er et sted, hvor der virkelig kan samle sig meget støv og snavs. Det samme gør sig gældende for arealet under sengen og dine klædeskabe. 

 

Soveværelset er ubetinget det sted, hvor vi afstøder flest døde hudceller. Specielt i den kolde vinterperiode, hvor kulde og frost giver os tør hud. Det er hverken farligt eller unaturligt, men det kan være med til at øge mængden af støv og skidt i dit soveværelse. Støvsug derfor ekstra godt i soveværelset - også i de små sprækker og revner. 

 

Giv dine dyner og hovedpuder nogle bank

Det er nok ved at være tid til at skifte vinterdynerne ud med de lettere og knap så varme sommerdyner. Uanset om du skifter dyne efter årstiden eller du bruger en helårsdyne, har din dyne og hovedpude godt af at blive luftet på tørresnoren og de trænger nok også til lidt bank. Det samme gør dit sengetæppe, så ud på snoren med det også. Har du mulighed for at bære madrasserne udenfor, vil de helt sikkert også have god gavn at luft og bankning.

 

Ved at banke dine dyner, puder og sengetæpper med et tæppebanker eller tilsvarende, kan du fjerne masser af støv og døde hudceller fra dem. En gang vask eller rens vil de sikkert også blive glade for - og du kan se frem til at sove i helt rene og skønne dyner og puder. 

 

Skinnende rene gulve - så er der for alvor dømt forår

En grundig og effektiv gang gulvvask hører sig også en forårsrengøring til. Det er den type rengøring, som bør slutte din forårsrengøring med. På den måde er du sikker på, at alt andet skidt og snavs er fjernet og rengjort, så gulvvasken ikke besværliggøres eller måske endda bør gentages. Start altid med en støvsugning af gulvet, så der ikke ligger løst støv og snavs, når du går i gang med at vaske det. 

 

Som med al anden rengøring er det vigtigt, at du har det rigtige grej, hvis dit mål er et perfekt og strålende rent resultat. Specielt hvis du samtidig gerne vil klare din rengøring så nemt, hurtigt og ligetil, som muligt. Lige nøjagtig gulvvask kan volde problemer, fordi det ofte bare ser ud som om, man flytter skidtet og snavset rundt på gulvet, uden helt at få det fjernet. Det kan heldigvis fikses med den helt rigtige rutine. For det kan sagtens være, at du, i din iver efter at vaske gulvet grundigt, faktisk kommer til at tvære snavset rundt på gulvet i stedet for at fjerne det. 

 

Du kan få virkelig god viden omkring den perfekte og nemme gulvvask, hvis du kigger med i Louises gulvvaskeguide, som hun har optaget på video, så du både kan se og lytte dig til, hvad du skal gøre for et helt perfekt og holdbart resultat. Du får også lige lidt bonusinformation fra hende, så du fremover kan undgå de 3 typiske fejl, som de fleste begår, når de vasker deres gulve.

 

Brug en gulvrens der også plejer dit gulv - så kan du spare en gulvvask i ny og næ

Gulvet bør vaskes med et gulvrensemiddel, der er egnet til formålet og som egner sig til langt de fleste typer gulv. Har du natursten i huset, så ved du, at du skal være ekstra opmærksom på, at naturstenene kan tåle rengøringsmidlet. Det kan være en stor fordel at anvende et middel, som også plejer dine gulve. 

 

En gulvrens og pleje lægger nemlig en plejefilm på dine gulve, så de er ekstra beskyttet og dermed ikke så let modtagelige for nyt skidt og snavs. Hver gang du vasker gulve med et sådant middel, erstattes plejefilmen med et ny, så du både kan passe godt på dine gulve og ofte nøjes med et støvsugning eller en tørmopning i stedet for en hel gulvvask.

 

Luft de løse tæpper og alle pyntepuderne

Når du er i gang med gulvene, så kan du passende lufte de løse tæpper og dine puder. De har godt af at blive banket godt igennem, enten med en god gammeldags tæppebanker eller tilsvarende, så alt støv og skidt fjernes. Faktisk skal der bankes en del, når du gør din bolig forårsren - det er måske en super god opgave for dine unger eller din bedre halvdel.

 

Pak vintertøjet væk på den mest effektive måde

Forårsrengøringen er det helt perfekte tidspunkt, at pakke dit vintertøj ned på, hvis altså ikke du allerede har gjort det. Alt efter hvor meget opbevaringsplads du har til rådighed, kan du pakke det ned i store plastkasser med låg, der lukker tæt. Alternativt kan du pakke det i vakuumposer, hvor du kan suge luften ud af, med din støvsuger. Det en helt perfekt løsning, hvis det kniber lidt med pladsen. Akkurat den samme metode kan du bruge til familiens vinterdyner. De fylder virkeligt ikke meget, når luften er suget ud af poserne. 

 

Desinficer nemt din vintergarderobe - så er den rar at pakke ud igen

Det er altid bedst at pakke en nyvasket eller nyrenset vintergarderobe væk. Så er du nemlig sikker på, at er ikke har gemt sig et par sure sokker eller en svedig skiundertrøje blandt tøjet. Den trælse lugt forsvinder ikke af sig selv, selvom du pakker tøjet væk og ikke bruger det i mange måneder. Det betyder, at du får en træls overraskelse, når du igen skal hvad dit vintertøj i klædeskabet.

 

Derfor anbefaler Louise, at du desinficerer de dele af din garderobe, som trænger til at få vasket træls lugt af sved, sure tæer, mados eller andet ud af det. Så kan du nemlig uden problemer og med god samvittighed, pakke dit vintertøj væk.

 

Tjek Louises video ud, hvor hun viser dig, hvor let og ligetil det faktisk er, at  fjerne den dårlige lugt fra dit tøj. Det er helt sikkert et tip, du fremover ikke kun kommer til at bruge i forbindelse med din forårsrengøring.


© Basic Clean - All Rights Reserved